Is brood ongezond? De juiste ingrediënten maken het verschil!

Brood krijgt vaak de stempel een dikmaker te zijn, en wordt daarom vaak geweerd uit vele menu's. Brood past echter perfect in een uitgebalanceerd dieet, wanneer de juiste keuze van bloem en andere ingrediënten is gemaakt. Het deeg kan bijvoorbeeld worden verrijkt met een handvol granen of zaden die het lichaam van waardevolle vezels voorzien. We stellen jou graag zes ingrediënten voor die je helpen jouw deeg te verrijken met behulp van BÖCKER-zuurdesemproducten.

Lijnzaad


Deze kleine bruine zaden staan ​​vooral bekend om hun spijsverteringseigenschappen. Door het slijm in de schil van het zaad zwellen ze op in de darm en zijn ze daarom ideaal als natuurlijke remedie tegen constipatie. Ze bevatten omega-3-vetzuren die het immuunsysteem versterken en ontstekingsprocessen in het lichaam verminderen. Wanneer je zelf aan het bakken gaat, raden we aan om de zaden in geplette vorm toe te voegen, voor een nog beter en gezonder resultaat.

Zonnebloempitten


Zonnebloempitten zijn een echte vitaminebom, met veel vitamine A, B, D, K en E. Daarnaast bevatten deze zaden van de zonnebloemplant meer dan 90% onverzadigde vetzuren die een bijzonder positief effect hebben op de bloedvaten en het hart. Het hoge calciumgehalte van de pitten is goed voor de botten en de tanden. Als waardevolle bron van ijzer en magnesium bevatten ze veel van de voedingsstoffen en mineralen die essentieel zijn voor een goede cel- en spierfunctie. Naast de gezondheidsfactor, vergeten we vooral ook niet de heerlijke smaak.

Haver


Dat haver, havermout of havervlokken een zeer voedzame toevoeging aan brood is, is geen geheim. En dat is meer dan terecht! Dankzij de hoogwaardige voedingsstoffen en het hoge vezelgehalte, geeft haver ons een lang verzadigd gevoel en voorziet het het lichaam van essentiële eiwitten en mineralen. Als een echt "schoonheidsproduct" helpen ze ons haar en onze huid te laten stralen. Dit komt door het hoge gehalte aan zink, mangaan, koper en B-vitamines. De darm verwelkomt ook haver, vanwege hun nutritionele boost. Haver wordt echter tot de allergenen gerekend, omdat haver van conventionele teelt over het algemeen gecontamineerd is met bijvoorbeeld tarwe of rogge. Wij gebruiken echter uitsluitend glutenvrije havergrondstoffen.

Pompoenpitten


De zaden uit het vruchtvlees van de pompoen bevatten, net als bij havervlokken, een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals zink, ijzer, selenium en magnesium. Bovendien hebben ze een bijzondere antioxiderende werking, waarbij ze celvernieuwing stimuleren. Ondanks het hoge vetgehalte hebben de zaden ook een positief effect op het hart en verlagen ze het cholesterolgehalte, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk. In brood geven ze het brood een lekkere crunch, of kunnen ze gebruikt worden als een mooie topping op de korst.


Walnoten


Walnoten worden ook wel 'hersenvoedsel' genoemd. Ze zijn rijk aan omega-3-vetzuren en zitten boordevol waardevolle antioxidanten. Het eten van walnoten verlaagt niet alleen het LDL-cholesterolgehalte, maar het helpt ons onze lichaamsfuncties te beschermen. Bovendien geeft het brood een unieke smaak: De noten geven het deeg een iets donkerdere kleur en een scherp, nootachtig aroma. Geroosterde walnoten zijn vooral goed in meer rustieke broodsoorten, zoals volkoren rogge of spelt.


Amandelen


Of ze nu gemalen of heel zijn, amandelen in een brood leveren waardevolle eiwitten en geven het brood een aangename nootachtige smaak. Deze bijzonder vetarme noot bevat een groot aantal mineralen, zoals magnesium, calcium en foliumzuur, die een positief effect hebben op onze energie en ons scherp houden. De vitamine E en B zorgen voor een gezonde stofwisseling. Voor bijzonder voedingsbewuste bakkers kan een deel van het meel worden vervangen door gemalen amandelen. Het brood bevat aanzienlijk minder koolhydraten en is vooral prettig voor mensen met een koolhydraatarm dieet.


Zuurdesempasta's


Onze Böcker zuurdesempasta's zijn ideaal voor de productie van brood met zaden, verse graanscheuten of volkoren granen. De verfijnde grondstoffen in de zuurdesem worden op natuurlijke wijze geconserveerd met zout en azijn en geven de gebakken producten een lichtzure smaak. Het assortiment bestaat uit vier verschillende zuurdesempasta's: meergranen, tarwekiem, gepofte rogge en aardappel. De meergranen pasteuze zuurdesem met lijnzaad, zonnebloempitten en gierst is bij uitstek geschikt voor de bereiding van gezonde meergranenbroodjes. Dankzij het gebruik van pasta's kan het (industriële) bakproces sterk vereenvoudigd worden.